Zboží

ČOKOLÁDA

Dnes bereme čokoládu jako samozřejmost, v obchodech je čokoláda v nabídce ve spoustě možných variant, máme obchůdky přímo jen s čokoládovými pralinkami a figurkami, dopřáváme si ji poměrně často, ať už jako zákusek po obědě, nebo jako odměnu za dobře vykonanou práci, bonboniéra je stále velmi oblíbeným dárkem a takovým výčtem bychom mohli pokračovat dále.Jak ale vlastně čokoláda vznikla?
zlomená čokoláda

Vznik čokolády:
Čokoláda, tak jak ji známe dnes, musela ve svém vývoji urazit pořádný kus cesty, abychom si ji mohli dopřát v téhle podobě, prvním krokem byl objev kakaových bobů, a to bylo již před více než 3000 lety. Prvními národy, které je objevily byli Mayové a Aztékové, byli prvními, kdo začal kakaové boby zpracovávat, vytvořili nápoj s obsahem kakaa, který ovšem se ovšem s dnešním nedal vůbec srovnat, byl hořký a byl nápojem pouze pro bohaté.
den svatého valentýna
Starým civilizacím (zhruba do 16. století) sloužily kakaové boby především jako platidlo, už to samo o sobě je důkazem toho, jak si jich lidé v té době cenili.

Do Evropyse čokoláda dostala až právě v 16. století, kdy Kolumbus přivezl první kakaové boby z Ameriky. Velmi známým jménem je však Hernando Cortez, který přivezl i recept na výrobu čokolády (v roce 1528), jemu samotnému však hořká čokoláda nechutnala, proto ji zkusili dochutit cukrem nebo medem.

Receptsi však Španělé drželi pro sebe v tajnosti, proto první čokoláda k jídlu byla vynalezena až po více než 100 letech v Anglii, tam ji ale zpočátku užívali pouze jako lék, přisuzovali jí léčebné účinky.
Mléčná čokoládasi na svůj vznik počkala až do roku 1875, kdy do hořké přidali kondenzované mléko, velmi oblíbené čokoládovépralinky dokonce až v roce 1913, v roce 1925 začaly být kakaové boby také považovány za komoditu na burze.
čokoládové pralinky

Na náš organismus má čokoláda pozitivní, ale i negativní účinky, negativní hlavně z důvodu, že obsahuje především cukr a tuk, proto by se měla jíst pouze v rozumném množství, pozitivní v tom, že se o ní říká, že má protirakovinné účinky. Každopádně každému jistě zvedne náladu, lidé ji také často považují za afrodiziakum.

ČOKOLÁDA
Ohodnoťte příspěvek